Η ιστορία της Εργαστίνης

Η Ζωή στο εργαστήριο της Εργαστίνης

Είμαι η Ζωή, πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εδώ και χρόνια ασχολούμαι με τη μελέτη της Ελληνικής λαογραφικής παράδοσης και ιδιαίτερα της λαϊκής υφαντικής τέχνης.

Κατάγομαι από οικογένεια με υφαντική παράδοση στην Άνω Βιάννο, όπου κατά το παρελθόν έχει αναπτυχθεί πλούσιος λαϊκός πολιτισμός και υψηλή υφαντική τέχνη. Από την παιδική μου ηλικία δέχτηκα ποικίλα ερεθίσματα σχετικά με τις λαϊκές τέχνες του πλεξίματος, του μακραμέ, της υφαντικής, του κεντήματος και της παραγωγής μεταξιού (σηροτροφία).

Τα τελευταία χρόνια μελετώ υφαντικές άλλων χωρών, αναζητώντας ομοιότητες των Κρητικών υφαντών με αυτές.

Την ονομασία Εργαστίνη εμπνεύστηκα από το ανάγλυφο του Παρθενώνα «Εργαστίνες» που απεικονίζει τις κοπέλες, οι οποίες είχαν υφάνει τον πέπλο της θεάς Αθηνάς και τον μετέφεραν στην προπομπή της γιορτής των Παναθηναίων, για να τον αφιερώσουν στο άγαλμα της θεάς, προστάτιδας της υφαντικής τέχνης.

Εργαστίνες ανάγλυφο του Παρθενώνα
Καπέλο με υφαντή διακοσμητική κορδέλα σε παλιά πόρτα

Παρακολούθησα μαθήματα σε παραδοσιακό αργαλειό κοντά σε παραδοσιακές υφάντρες της Κρήτης και παράλληλα άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές σε σύγχρονους αργαλειούς.

Παράλληλα μελέτησα τα κορδόνια που οι γυναίκες της Κρήτης γνώριζαν να δημιουργούν με τα χέρια (finger loop) με περίτεχνους τρόπους και χρωματικούς συνδυασμούς και που χρησιμοποιούνταν χρηστικά πάνω σε υφαντά.

Αργότερα ανακάλυψα την ιαπωνική τεχνική ύφανσης κορδονιών με τον δίσκο kumihimo.

Επίσης, γνώρισα τον αργαλειό inkle loom και άρχισα να υφαίνω επιμήκεις ταινίες και να τις χρησιμοποιώ με διάφορους τρόπους πάνω σε χρηστικά αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα και είδη εσωτερικής διακόσμησης.

Ασχολήθηκα επίσης με τη μελέτη της ύφανσης με κάρτες, μια πανάρχαια τεχνική ύφανσης, η οποία συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Κρήτη, κυρίως σε επιμέρους στοιχεία της ανδρικής παραδοσιακής φορεσιάς.

Στόχος μου είναι να δημιουργώ προϊόντα που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονη αισθητική ματιά και να ασχοληθώ με τη συστηματοποιημένη διάδοση αυτών των τεχνικών.

Ιερή Τέχνη – Υφάντρες της Κρήτης

Το 2020 συμμετείχα στο ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη – Υφάντρες της Κρήτης» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Πάλλη και παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο απέσπασε πρώτο βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Υφαντές της Ελλάδας

The Weavers of Greece 2022

Το 2022 καταγράφηκα επίσημα στους «Υφαντές της Ελλάδας» από τον πολιτιστικό οργανισμό Branding Heritage στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χειροτεχνία στην Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε την καταχώριση εδώ.

Συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το Βουργιάλι

«Βουργιάλι», έκθεμα του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου.

Η σειρά «Βουργιάλι» της Εργαστίνης είναι εμπνευσμένη από το βουργιάλι (υφαντή τσάντα) που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Καζαντζάκης για τα έγγραφα και τα βιβλία του, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιουργήθηκε στον Ν. Ρεθύμνου.

Διατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα από το πωλητήριο και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης.

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner